Sunday, 17 August 2008

PERTAMA di MERDEKA

0

salam perpaduan..

Bulan Ogos yang semestinya dikaitkan dengan bulan kemerdekaan setiap tahun...
Jadi.. sempena bulan kemerdekaan ini, PERTAMA juga tidak ketinggalan dengan aktiviti2 sempena sambutan ini..

Kalau nak diikutkan.. banyak je aktiviti yang boleh dijalankan.. tapi atas sebab kekangan masa, budget dan kesibukan kebanyakan ajk PERTAMA sendiri menghalang beberapa aktiviti dari dijalankan,,

Walaubagaimanapun,, PERTAMA ingin menarik kesemua pelajar FTSM untuk menyertai pertandingan2 sempena kemerdekaan yang akan diberitahu kemudian

PERTANDINGAN FOTOGRAFI dengan bertemakan MERDEKA, ini adalah pertandingan anjuran exco BHES bersama exco ICT. Peserta hanya perlu menangkap gambar yang bersesuaian dengan tema dengan berbekalkan skil fotografi yang ada.. tak perlu kamera yang mahal2.. kamera yang bese2 pun boleh.. asalkan gambar yang diambil berunsurkan kreativiti anda... gambar yang kreatif tidak keseluruhannya bergantung kepada sudut yang tepat, tetapi penggunaan props dan setting yang sesuai juga memainkan peranan yang sangat penting.. jadi... korang fikir la sendiri.. haha
Pertandingan ini akan dimulakan sebaik saja Notis pertandingan ditampal di mana2 papan kenyataan di FTSM..

PERTANDINGAN POSTER MERDEKA.. seperti nama pertandingan itu sendiri.. korang pun tahu apa nak buat kan.. student FTSM kalau tak mahir buat bende ni jangan la ngaku pelajar ftsm, sebab bende ni memang basic bagi pelajar IT kan.. hanya memerlukan skil menggunakan adobe photoshop atau Illustrator dan minda yang kreatif jugak.. yang ni mudah sikit dinilai kerana penilaian hanya dijalankan mengikut kesesuaian tema..
Kali ni.. setiap peserta hanya dibenarkan menghantarkan 1 penyertaan sahaja.. pasal resolution lak, korang buat lah seberape besar yang korang nak.. jangan kecik dari a4 dah la..
Pertandingan ni merupakan anjuran bersama exco BHES dan ICT PERTAMA...

Kedua-dua pertandingan yang dianjurkan ni merupakan suatu yang amat bermanfaat bagi pelajar terutama pelajar ftsm sebenarnya sebab selain dapat mengisi masa dengan berfaedah, kita dapat juga menguji dan meningkatkan skil sendiri dalam bidang pergambaran

So.. jom la join reramai!!!!



-exco ICT-

Saturday, 9 August 2008

Tahniah Graduan FTSM!!!

1

Pada hari ini bersamaan 9 Ogos 2008 bersamaan hari sabtu bersamaan dengan sehari selepas Pelancaran Sukan Olimpik Beijing, .. para staf FTSM telah pun menjalankan majlis anugerah graduan di fakulti. Program ini adalah anjuran Fakulti sepenuhnya dan turut dibantu oleh AJK PERTAMA.


Program ini adalah bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan antara para graduan serta keluarga bersama para pensyarah dan tidak ketinggalan kakitangan sokongan FTSM..

Majlis bermula dengan sampainya para keluarga abang2 dan kakak2 kita ke fakulti dalam jam 8.30 ke 9.30 am.. Ucapan Pengerusi majlis iaitu saudara Amir selaku Tim.Exco Publisiti PERTAMA menggerakkan majlis tepat jam 9.30 am. Majlis kemudiannya diserikan dengan bacaan doa majlis oleh saudara Solehan selaku Tim.Exco Kerohanian PERTAMA.
Seterusnya, TDA memberikan sepatah dua kata bagi menyempurnakan penerangan mengenai tujuan asal majlis ini diadakan.
Majlis dimeriahkan dengan penyampaian sijil untuk para pelajar yang cemerlang dalam bidang akademik serta aktiviti kokurikulum sepanjang pengajian. Penyampaian sijil ini telah pun memberi pendorong bagi kami yang melihat supaya lebih berjaya dan mengatasi pencapaian para senior. insyaallah...



Majlis diteruskan dengan sesi bergambar mengikut jabatan masing-masing dan bagi menambahkan nilai sesi tersebut, para pensyarah dan ahli keluarga di jemput untuk bersama-sama bergambar..
Majlis bersurai sebaik saja sesi bergambar tamat..

Akhir kata, program pada hari ini agak berjaya dari segi teknikal walaupun terdapat sedikit kecacatan dari pandangan hadirin. Dan dengan harapan majlis sebegini dapat diadakan setiap kali anugerah graduasi pelajar diadakan bagi menjalinkan hubungan yang lebih rapat antara pelajar dan FTSM.

Wednesday, 6 August 2008

Persiapan Booth PERTAMA PESTA KONVO 36

2

hari ini dalam sejarah, Persiapan Pesta konvo bagi hari terakhir telah pun mengundang kepada peristiwa men'SETUP' booth FTSM bagi event tersebut.




PERTAMA telah mengadakan meeting pada pukul 2 petang bagi mengaturkan prosedur mengemaskini booth dengan plan masing-masing. Kemudiannya, progres sebenar berjalan pada lebih kurang jam 8.30 pm dan telah disertai sebilangan besar AJK PERTAMA.



Hampir 80% hiasan dan barang pameran telah pun berjaya disusun aturkan di tempat kejadian dan saki bakinya akan disambung pada hari pelancaran Pesta Konvo itu sendiri..

Setelah membuat beberapa pandangan kepada booth ftsm. Aku mendapati booth FTSM mempunyai kebarangkalian yang agak tinggi untuk dikunjungi pengunjung Pesta Konvo. Antara beberapa sebab yang ketara boleh di lihat adalah lokasi yang berada di lot corner dimana posisi ini adalah amat strategik bagi pengujung yang lalui dari 4 penjuru berlainan. Selain itu, Kedudukan yang berada di tengah dan berhadapan dengan pintu utama Dewan Gemilang ini juga merupakan advantage yang boleh diguna pakai untuk menarik pengujung mahupun dari pintu keluar sekalipun dengan subjek yang kita ada seperti robot dan animasi.
Akhir skali, dari segi persaingan. Setelah membuat peninjauan dari booth2 di sekeliling booth FTSM, aku mendapati booth kita adalah yang berkemungkinan paling menonjol dari segi props. ini kerana booth yang dijangka akan mempamerkan props2 yang canggih seperti perubatan, kejuruteraan dan FST tidak berada dilingkungan penglihatan.
Walaubagaimana pun, ini hanyalah hipotesis awal yang mungkin berlaku, tapi takdir tuhan sape la yang tahu kan...

akhir skali, harap PERTAMA dan ahli-ahlinya dapat bekerja dengan penuh komitmen dan semangat untuk menjayakan pameran booth FTSM ini.

-tojo :P-

Tuesday, 5 August 2008

Diskusi Ilmiah oleh Supersenior

0

Seperti tajuk yang ditaip.. pada isnin, 4 ogos lepas... sesi ke-2 diskusi ilmiah oleh Alumni a.k.a Super mantan PERTAMA juga.. Abang Azim telah pun diadakan...

Pada kali ini.. kals diadakan di FSSK bilik 428.. dan telah dihadiri oleh 3 orang muslimin termasuk aku dan 6 orang muslimah yang terdiri dari ajk PERTAMA dan mantan-mantan. Yang lebih membanggakan klas pada kali ini juga dihadiri oleh pelajar tahun 1...
harap penglibatan pelajar tahun satu akan lebih bertambah selepas ini untuk klas selepas ini..

Abang Azim adalah seorang bekas graduan FTSM yang sekarang ni bekerja di Bank Muamalat. Beliau juga merupakan bekas Pewakilan FTSM di PMUKM dan beliau sangat aktif dalam berorganisasi dan cemerlang dalam akademik.

Pada sesi kali ini, kami telah didedahkan dengan permasalahan yang berkaitan dengan perniagaan iaitu penggunaan riba.
Selain itu kami juga dapat mengetahui sedikit sebanyak kebenaran disebalik udang yang terselindung disebalik mii.... lol
Selain itu, kami juga diperkenalkan dengan kitab berjudul 'Golongan-golongan yang tercicir dalam jalan dakwah'.. dan dipercayai sesi akan datang akan menggunakan sumber ilmiah dari kitab tersebut..
so.. kepada mereka-mereka yang terasa tercicir... joinlah diskusi oleh Abg Azim pada akan datang

Diskusi ilmiah ini adalah anjuran Biro Kerohanian PERTAMA.. jadi thanx kat diorang yang mengadakan program bermanfaat sebegini...

-Exco ICT-

PERTAMA 08/09 -beta-

1

Salam perpaduan..

Pada hari ini, setelah menyambut maal hijrah tetibe je aku terasa kenapa PERTAMA tahun ni dan tahun sebelum ni takde website atau blog yang mengetengahkan segala-gala tentang PERTAMA?

so.. timbullah satu kesedaran dalam hati, jiwa dan ragaku ini untuk buat satu blog untuk PERTAMA... Setelah menganalisis keperluan, pengguna dan tugasan... aku mendapati blog ini adalah sangat diperlukan sebagai medium untuk menyampaikan informasi-informasi terkini mengenai segala aktiviti PERTAMA dan tidak ketinggalan kejadian yang berlaku di sekitar FTSM..

Jutaan terima kasih terutama kepada saudara Zulhilmi selaku YDP PERTAMA kerana memberi sokongan, galakan, nasihat, dan wang ringgit(??) untuk menjalankan operasi Blog PERTAMA ini..

wassalam

-Exco ICT-