Salam Maulidur Rasul Buat Semua Warga FTSM dan UKM...!


Rasanya semua tahu yang esok (Isnin , 9.3.09) merupakan sambutan hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w.Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 . Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul

Seperti biasa setiap negeri akan mengadakan perarakan bagi mengenang kembali sumbangan baginda sebagai nabi terakhir yang diutus ALlah.

Semoga kita dapat menghayati perjuangan baginda dalam menegakkan syiar Islam di mukabumi. Sambil itu marilah kita bersalawat bagi memperingati hari keputeraan baginda..

Mawlid is derived from the Arabic root word, meaning to give birth, make, or create In contemporary usage, Mawlid refers to the observance of the birthday of the Islamic Prophet Muhammad s.a.w(pbuh). Other terms used for this event include:
·Mawlid an-Nabī (pl. al-Mawālid) - The Birth of the Prophet (Arabic)
·Milād an-Nabī - The Birth of the Prophet (Arabic / Urdu)
·Mevlid Serif - The Blessed Birth (Turkish)
·Mawlūd Sharīf - The Blessed Birth (Urdu)
·Zadruz-e Payambar-e 'Azam / Milad-e Nabi-ye Akram - The birth of the great/blessed Prophet (Persian)
·Eid al-Mawlid an-Nabawī - Festival of the birth of the Prophet (Arabic)
·Eid-e-Milād-un-Nabī - Festival of the birth of the Prophet (Urdu)
·Mawlid En-Nabaoui - Algerian (North Africa)
·Yawm an-Nabī - The Day of the Prophet (Arabic)
·Maulidur-Rasūl - The Birth of the Messenger of Allah (Bahasa Malaysia / Malay)

No comments:

Pages